A continuació es mostren els projectes més rellevants realitzats al llarg del primer any de feina conjunta entre l’equip d’Officinalis:
Acompanyament nova entitat vinculada a l’artesania del Pallars
Desenvolupat dins els projectes Singulars per impulsar i acompanyar tot el procés de creació d’una entitat d’artesania
Aquest és el segon àmbit de treball desenvolupat el marc del projecte Singular d’Officinalis, una línia de finançament enfocada a la reactivació econòmica i la generació d’ocupació de qualitat d’iniciatives de l’economia social i solidària. En concret aquest projecte forma part de la línia de finançament que té per objectiu donar suport a la transformació i millora de la sostenibilitat per a entitats d’economia social i solidària.
L’any 2022 un grup de professionals que treballem al territori ens vam unir i donar forma al que ara és Officinalis. Fruit del treball i les reflexions compartides es va iniciar a nivell intern un projecte de diversificació econòmica en el qual seguim treballant. L’objectiu d’aquest projecte és consolidar l’activitat de la nova entitat donant resposta a les grans problemàtiques i reptes socioeconòmics i ambientals que es presenten actualment al territori des dels nostres àmbits de treball.
La línia de treball 2 vol ser la primera experiència d’Officinalis en impulsar la creació d’una entitat capaç d’enxarxar i fomentar la col·laboració entre professionals artesans del territori. De la mateixa manera i amb l’experiència del propi equip es percep la importància d’estar agrupades per poder accedir a recursos i oferir serveis i productes que responguin a necessitats reals de la població local i fer-ho sense morir en l’intent. Es tracta d’un dels sectors amb més dificultats de sostenir els seus negocis, els marges de benefici, l’accés a clients i la distància dels possibles punts de venda i la distribució dels seus proveïdors dificulta la seva prosperació. A més, solen tractar-se de petits tallers on treballa una persona sola i per tant sostenir individualment tot el que necessitarien per tenir èxit és econòmicament molt exigent (si no impossible): botiga online o presencial, web, gestoria, servei de distribució de paqueteria… Officinalis té per objectiu ser un agent dinamitzador de l’economia i la societat del Pirineu. Creiem profundament que treballar de forma col·lectiva o mancomunar alguns dels serveis és la clau per front a molts dels reptes que tenim davant. Amb aquesta mateixa filosofia volem acompanyar al sector de l’artesania a agrupar-se oferint dins el marc d’aquest projecte un acompanyament complet fins a constituir una entitat que doni resposta a les necessitats reals i aterrades d’un grup d’artesanes i productors del Pallars.
Fruit d’aquest procés d’acompanyament i de tota la feina dedicada per part de les artesanes s’ha constituït Amalgama. Si voleu saber-ne més hem fet un informe de tot el procés i el resultat obtingut. DESCARREGA’M
Diagnosi plans i estratègies de territori
Desenvolupat dins els projectes Singulars per contribuir a fer front a esdeveniments extrems i els efectes ambientals en l’entorn de muntanya
Aquest és un dels dos àmbits que s’han desenvolupat el marc del projecte Singular d’Officinalis, una línia de finançament enfocada a la reactivació econòmica i la generació d’ocupació de qualitat d’iniciatives de l’economia social i solidària. En concret aquest projecte forma part de la línia de finançament que té per objectiu donar suport a la transformació i millora de la sostenibilitat per a entitats d’economia social i solidària
L’any 2022 un grup de professionals que treballavem al territori ens vam unir i donar forma al que ara és Officinalis. Fruit del treball i les reflexions compartides es va iniciar a nivell intern un projecte de diversificació econòmica en el qual seguim treballant. L’objectiu d’aquest projecte és consolidar l’activitat de la nova entitat donant resposta a les grans problemàtiques i reptes socioeconòmics i ambientals que es presenten actualment al territori des dels nostres àmbits de treball.
En clau estratègica com a Officinalis volem fer una aposta per poder incidir els efectes de la crisis climàtica i social al territori. És per això que la primera línia de treball desenvolupada ha consistit en contextualitzar i analitzar els plans i estratègies desplegats en el context del Pirineu que han de permetre fer front a esdeveniments extrems i els efectes ambientals en l’entorn rural i de muntanya. A més serà el primer projecte de recerca conjunt que permet sumar l’expertesa dels diferents professionals que conformen el projecte. Conèixer la situació de partida, les eines i estratègies implementades i els possibles projectes a executar o millorar en el futur, ens permetrà buscar solucions com a Officinalis i treballar de forma conjunta amb altres agents del territori: població, administració, entitats i empreses.
Aquesta feina ha culminat amb l’elaboració d’un estudi de l’estat de la implementació dels plans i estratègies de gestió del territori.
- Estudi de l’estat de la implementació dels plans i estratègies de protecció del medi i prevenció de riscos naturals
- Cartografia generada: Visualització en el visor
- Enllaços de descàrrega:
Pla d’usos Montcortès
Full de ruta per la gestió de l’estany de Montcortès on conflueixen diversos actors i necessitats per preservar el valor ecològic del espai
L’estany de Montcortès es troba al Municipi del Baix Pallars, a ponent del poble homònim de Montcortès de Pallars. Es localitza al Sud de la Comarca del Pallars Sobirà, província de Lleida. L’espai Montcortès comprèn 47,5 ha que inclouen el propi estany (45,01ha) i les seves rodalies. Aquest espai forma part de la Xarxa Natura 2000: Espai Natural Protegit de l’Estany de Montcortès i és Zona Especial de Conservació (ZEC). L’estany també està documentat i inscrit dins l’Inventari de Zones Humides de Catalunya.
L’Ajuntament de Baix Pallars ha realitzat algunes mesures de gestió i conservació puntuals per tal de compatibilitzar els diferents usos que té l’espai: lúdics, ramaders, hàbitat singulars d’espècies… Tan mateix, s’ha detectat una falta d’estratègia planificada i coherent amb els objectius de conservació de l’entorn que ha impulsat la creació d’un pla d’usos.
Aquest pla l’estem elaborant des de La Sorellona, Officinalis i Salvatgines que sumem experteses per tal de trobar la millor proposta per l’espai. L’objectiu és generar un full de ruta que permeti que les futures accions a realitzar segueixin una estratègia comuna i sumin cap a la mateixa direcció. A l’hora es vol posar en valor l’espai des dels diferents actors i necessitats buscant solucions que recullin les diferents prioritats tenint en compte el veïnat, els usuaris puntuals, experts i científics vinculats a l’entorn.
Projectes adaptació al canvi climàtic
Suport a entitats locals per impulsar la redacció de plans i projectes municipals
Des de la creació d’Officinalis hem treballat amb diversos ajuntaments de les comarques pallareses per poder contribuir en anticipar i pal·liar els efectes del canvi climàtic, especialment en matèria d’aigua. Hem treballat de la mà dels ajuntaments per a impulsar la redacció de plans municipals de lluita contra el canvi climàtic, la redacció de plans municipals d’emergència per sequera i la cerca de solucions executives per la millora en la gestió de l’aigua mitjançant l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua i/o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables (aprofitament d’aigües pluvials, grises, regenerades o freàtiques).
La primera fase ha consistit en acompanyar i redactar tota la documentació necessària per optar a les ajudes que la Generalitat de Catalunya ha publicat per poder dotar de pressupost als petits ajuntaments. Hem presentat més de 10 projectes al territori i confiem que al llarg del següent any podrem veure’n els primers resultats.
Formacions en medi ambient i economia solidària
Contingut elaborat per donar resposta a les necessitats de les entitats de l’ESS que volen incrementar els seus coneixements en mediambient
Des de l’inici de la creació d’Officinalis hem volgut contribuir en la xarxa de economia solidària del territori. Des de la nostra expertesa hem sumat el nostre granet de sorra realitzant diverses formacions en clau ambiental des d’una perspectiva decreixentista i d’ecologia profunda. Hem procurat elaborar contingut que doni resposta a les necessitats de les entitats de l’ESS que volen incrementar els seus coneixements en mediambient sumant una perspectiva crítica, combinant reflexions de caire global, local i social però també buscant la manera de poder aterrar al dia a dia possibles estratègies.
Formacions realitzades:
– Incorporar criteris ambientals en una organització de l’ESS
– El cicle de l’aigua en un habitatge i estratègies de recollida i reutilització de les
aigües pluvials i grises i eficiència en el seu ús.
– Integrar l’agricultura en projectes cooperatius d’habitatge, primeres reflexions i preguntes a treballar amb el grup.
La primera fase ha consistit en acompanyar i redactar tota la documentació necessària per optar a les ajudes que la Generalitat de Catalunya ha publicat per poder dotar de pressupost als petits ajuntaments. Hem presentat més de 10 projectes al territori i confiem que al llarg del següent any podrem veure’n els primers resultats.